Med u prirodnoj kozmetici – Sve što niste znali

Kratka istorija meda

Med se koristio tokom čitave istorije čovečanstva. Hiljadama godina su ga ljudi koristili kao glavni zaslađivač. Šećer praktično nije postojao sve do 18. veka kada je interkontinentalnom trgovinom postao dostupan šećer od šećerne trske.

Pčele, za koje se smatra da vode poreklo iz Afrike, na našoj planeti postoje već 100 miliona godina, pa nije ni čudo što gotovo sve kulture širom sveta koriste med u razne svrhe.

Koliko je med prisutan u u mnogim kulturama govore i sledeći podaci:

  • Med se pojavljuje na slikama iz pećina starim 10-15.000 godina koje su pronađene u Španiji.
  • Med je deo budističkih rituala, kao i tradicionalne indijske i kineske medicine.
  • Med se često spominje u jevrejskom Talmudu, Starom i Novom zavetu, i u Kuranu.
  • Pčele i med su česta tema egipatskih hijeroglifa.
  • Stari Grci su veoma cenili med. Hipokrat je koristio med za lečenje kožnih bolesti, Aristotel je prvi čovek za koga postoje pisani dokazi da je proučavao pčele, a Pitagora i njegovi učenici su med redovno koristili u ishrani.
  • Med se koristio za pravljenje medovine – prvog poznatog alkoholnog pića u mitologiji.
  • U starim skandinavskim tekstovima, kao što je Kalevala – finski narodni ep, takođe se spominje med. Termin medeni mesec vodi poreklo od norveškog običaja da se tokom prvog meseca braka konzumiraju velike količine medovine, jer se smatralo da ona pospešuje plodnost.

Danas se med često koristi u bliskoistočnoj, mediteranskoj, afričkoj i evropskoj kuhinji.

Vrste i varijacije meda

Med možemo podeliti prema načinu dobijanja, geografskom poreklu, konzistenciji, tehnološkoj obradi i vrsti biljaka, pa tako imamo med u saću (med u najčistijem, najprirodnijem obliku); sirovi med, tečni med (često je pasterizovan, što smanjuje mogućnost da dođe do kristalizacije); suvi med (dehidriran je i može se naći u obliku praha ili granula ali uglavnom sadrži aditive; organski med (mora biti proizveden bez upotrebe pesticida, insekticida i herbicida).

U zavisnosti da li potiče od jedne biljke ili više vrsta biljaka, med može biti i monoflorni i poliflorni.

Kako nastaje med

Med nastaje od nektara (slatka tečnost koju izlučuju žlezde iz ili van cveta biljke). Skupljajuči nektar, pčele oprašuju biljku, što ih čini ključnim u lancu ishrane (na primer, 80% pamuka zavisi od medonosnih pčela).

Nakon što su skupile nektar, pčele ga nose u košnicu. Narednih dana radilice omogućavaju da tečnost postane sirupasta.

Med kao tečno zlato

Iako čovek koristi med preko 8000 godina, otkrivanje svih blagodeti koje od ima na ljudsko zdravlje i dalje traje. Mnoge studije dokazuju blagotvorno dejstvo meda u primeni raznih vrsta terapija. Činjenica je da med ima antiseptička, antioksidansna, anti-inflamatorna, antibiotička, antifungalna, antibakterijska i prebiotička svojstva, što je jedan od razloga zašto je med često nezaobilazan sastojak u kozmetičkim preparatima.

Med sadrži oligoelemente kao što su bakar, gvožđe, jod, magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, vitamine A, E, K, C, e vitamine grupe B, kao i enzime.

Čuvarkuća i med

Kombinacija čuvarkuće i meda je od davnina poznat lek za ciste i miome.

Čuvarkuća (lat. Sempervivum) je biljka koja je otporna na teške vremenske uslove, zbog čega je veoma jednostavna za gajenje. Nije joj potrebno puno vode niti velika površina. Poznata je kao efikasno lekovito  sredstvo i ima dosta sličnosti sa čuvenom alojom.

Pored toga što je kombinacija ove biljke sa medom poznata u lečenju cisti i mioma, čuvarkuća i med se mogu koristiti i kao prirodno sredstvo za detoksifikaciju i češćenje organizma od akumuliranih štetnih supstanci.

Recept koji ćemo vam dati u nastavku je odličan za ubrzavanje metabolizma, poboljšanje varenja, jačanje imuniteta, rešavanje problema zatvora, kao i za ublažavanje simptoma izazvanih poremećajem rada štitaste žlezde.

Za uklanjanje cista i mioma potrebno vam je 300 grama opranih listova čuvarkuće koje treba usitniti u blenderu. Nakon ovog koraka, pomešajte ih sa pola kilograma meda i čuvajte u tegli u frižideru nedelju dana. Ova količina bi trebalo da vam traje oko dvadeset dana.

Teglu obmotajte aluminijumsko folijom da biste sprečili izlaganje mešavine svetlosti. Uzimajte ovu mešavinu tri puta dnevno: jednu kašiku ujutru na prazan stomak (pola sata pre doručka iliuzimanja tečnosti), jednu kašiku najranije dva sta nakon ručka, a najkasnije pola sata pre večere, i jednu kašiku pred odlazak na spavanje.

Preporučuje se korišćenje tokom tri meseca nakon čega možete napraviti pauzu od dve nedelje. Ukoliko se ciste/miomi nisu povukli, nastavite sa korišćenjem naredna tri meseca.

Antibakterijsko svojstvo meda

Nektar koji pčele skupe bogat je prirodnim šećerima kao što su fruktoza i glukoza, a reagovanje ovih šećera sa enzimima koje pčele proizvode obezbeđuju mu pH vrednost od oko 3.9 – sredina koja onemogućava bakterijama da opstanu. Zbog toga su čistači lica i uopšte proizvodi za negu lica koji sadrže med odličan izbor za osobe sklone aknama.

Med kao ovlaživač kože

S obzirom na svoja higroskopska svojstva, med sakuplja vlagu iz vazduha i okoline. To znači da med kao sastojak proizvoda za njegu kože i kose pomaže u održavanju njihove hidriranosti, pa se veoma često nalazi u sapunima, tečnim sapunama, šamponima i kozmetičkim kremama kao na primer krema za mešovitu kožu.

Anti-age svojstvo meda

Bogat antioksidansima, odgovornim za obnavljanje ćelija kože, med ima jedinstvena svojstva koja ga čine idealnim sastojkom za kremu protiv bora. Zbog vitamina A koji sadrži, med je izuzetan sastojak koji podmlađuje kožu i čini je svežom i hidriranom, a zbog bogatog sadržaja antioksidanasa, odlično je sredstvo u borbi protiv pega i fleka, bilo da su one posledica godina ili izlaganja suncu.

Pored borbe protiv slobodnih radikala, med stimuliše rast tkiva, proizvodnju kolagena i stvaranje novih krvnih sudova, pa je efikasno sredstvo za zaceljivanje rana i ožiljaka.

Pčelinji vosak u kozmetici

Pčelinji vosak u kozmetici je vrlo čest sastojak jer, pored toga što je prirodni konzervans, on formira film na koži štiteći je od spoljašnjih uticaja kao što su vetar i hladnoća, a istovremeno joj pruža potrebnu vlažnost i sprečava njeno isušivanje.

Za razliku od mineralnih sastojaka (naftnih derivata), koji su veoma štetni za životnu sredinu, pčelinji  vosak omogućava koži da diše i ne zapušava pore.

Upotreba pčelinjeg voska u kozmetici je dostigla svoj vrhunac jer ne samo što je pčelinji vosak prirodan i netoksičan, već koži pruža mnogobrojne blagodeti. Služi kao zgušnjivač pa se često koristi u kremama, omogućavajući im da se lakše nanose.

U nastavku vam navodimo neke od najmoćnijih svojstava pčelinjeg voska:

  • Prirodna zaštita: Kada se nanese na kožu, pčelinji vosak formira barijeru koja kožu štiti od spoljnih uticaja kao što su vetar i zagađujuće čestice iz vazduha, a istovremeno pomaže koži da zadrži vlagu i time sprečava njeno isušivanje. Ovo je jedan od razloga zbog čega se pčelinji vosak koristi u balzamima za usne, anti-age kremama i kremama namenjenim suvoj i dehidriranoj koži.
  • Humektant: Pošto privlači i zadržava vlagu iz vazduha, idealan je sastojak hidratantnih krema.
  • Vitamin A: zahvaljujući visokom sadržaju ovog vitamina, pčelinji vosak obnavlja ćelije kože i uspešno se bori protiv slobodnih radikala.
  • Miris: Nema razloga koristiti štetne hemikalije da bismo dobili proizvod prijatnog mirisa. Pčelinji vosak ima divan prirodan miris pa je s razlogom jedan od omiljenih sastojaka koji vam upotrebu kozmetičkih proizvoda može učiniti pravim hedonističkim iskustvom.
  • Ublažava svrab kože: Ukoliko patite od svraba uzrokovanog suvoćom kože, pčelinji vosak je pravi sastojak za vas. S obzirom na njegovo antialergeno dejstvo, ovaj sastojak odgovara i osobama koje imaju izuzetno osetljivu kožu sklonu iritacijama.

Medom protiv seboreje

 Dovoljno je da rastvorite med u malo destilovane vode (u razmeri 9:1) i rastvor držite na koži glave tokom 30 minuta. Nakon samo nekoliko tretmana primetićete značajno poboljšanje.

Prirodni piling od meda

Pomešajte med sa kristal šećerom i laganim pokretima utrljavajte smesu u kožu lica i tela. Ostavite desetak minuta da odstoji na koži, a zatim je isperite.

Maska od meda za suvu kožu

Pomešajte jednu kašiku jogurta sa jednom kašikom meda, jednom kašikom hladno ceđenog suncokretovog ulja  i malo bademovog brašna. Pomešajte sve sastojke dok ne dobijete gustu smesu. Držite je na licu, vratu i dekolteu deset minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Maska od meda za sužavanje pora

 Pomešajte jednu kašiku meda sa malo limunovog soka. Ostavite na licu nekoliko minuta, a zatim isperite.

Anti-age maska od meda

 Dve kašike mlevenih oraha ili badema skuvajte u malo mleka. Kada se smesa ohladi, dodajte kašiku pavlake, kašičicu meda i pola banane. Ovu masku držite na licu oko pola sata, a zatim je isperite. Vaša koža će biti hidrirana, zategnuta i baršunasta.

Med i neven protiv fleka

 Pomešajte malo nevenovog ulja (oko 30 ml) sa 5 g pčelinjeg voska. Kuvajte mešavinu na pari dok se vosak ne istopi. Ovaj melem je apsolutno bezbedan za upotrebu i veoma moćan saveznik u borbi protiv diskoloracija na koži.

Hranljiva maska sa medom

 Pomešajte jedan kvasac sa kašičicom meda i dve kašičice soka od krastavca. Ostavite smesu da odstoji do vrenja, nakon čega je nanesite na lice, vrat i dekolte. Pustite da odstoji oko dvadeset minuta, nakon čega je isperite mlakom vodom. Ova maska je idealna za sve tipove kože.

Hidratantna maska od meda za sve tipove kože

 Sve što vam je potrebno je jedna kašika jogurta i jedna kašika meda. Sjedinite med i jogurt, nanesite smesu na lice i ostavite da stoji dvadesetak minuta. Nakom ovog tretmana koža lica će biti hidrirana, tonirana i meka na dodir.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

1 thought on “Med u prirodnoj kozmetici – Sve što niste znali”

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image