Očuvati životnu sredinu za vekove ispred nas

Sloboda da se bude ono što jesi, da se svako ponaša u skladu sa svojom savešću i živi u skladu sa svojim uverenjima dovela je do njene zloupotrebe na veoma šarenolik i kreativan način.

Istina je da se okolnosti često ne mogu promeniti, ali naš odnos i stav prema njima može. 

Izazov za savremeno društvo je ne samo da prepozna trenutak, već i da pronađe način – društveni, ekonomski i politički ka očuvanju životne sredine da se ne naruši do neprepoznatljivosti.

Oblikovanje stvarnosti onakve kakvom nam je prijatnije da je vidimo, je sastavni deo svakog „instant“ procesa u vreme kada je brzina ostvarivanja ciljeva imperativ. 

Problemi sa kojima je svako društvo suočeno su mnogobrojni, neki od njih su:

Izumiranje biljnih i životinjskih vrsta, obešumljavanje, širenje pustinja, nestašica vode, zagađenje vazduha, zagađenje vode, sve veći broj deponija, erozija tla, povećanje saliniteta zamljišta, neravnomerna distribucija hrane i bacanje ogromnih količina hrane.

Najlogičnija rešenja koja se odnose na smanjenu potrošnju, ograničenje masovne proizvodnje, ponovna upotreba stvari, razvoj lokalne proizvodnje, izbegavanje nepotrebnih i štetnih pakovanja….neće rešiti problem na duže staze.

Neophodna su dugoročna rešenja za dugoročnu sreću.

Iscrpljujuće je razmišljati o načinu rešavanja situacije koja nas sve okružuje, ali svaki proces počinje inicijalnom kapislom, motivacijom kao jedinom energijom koja pokreće na delovanje.

Ono što je motivisalo mene i moju porodicu na zaokret u novo, je svest o tome da zdrava jedinka stvara zdrav sistem, a spremnost da se menjamo i prilagođavamo postaje ključ. Ključ istrajnosti i uspeha svakog koraka, pa i najmanjeg.

Jedna od akcija koju smo realizovali je sadnja crnog bora na Rtnju. Mesto koje opisujem kao mikro-utočište, je u fantastičnoj prirodi gde živimo i oblikujemo svoje malo carstvo.

Ono što održava neophodnu frekvencu zdravlja je čistoća. Čistoća iznutra i spolja. 

Kao nekadašnji softverski developer, često pravim paralelu tj. poređenje u razmišljanju na temu načina života koji treba dostići kroz ravnotežu privatne i poslovne svakodnevice.

Tema meni bliska ali kojom se objašnjavaju i zakonitosti u životu, kao i način čovekovog života je Code Review. Proces čišćenja, izbacivanja, proveravanja i oslobađanja….da bi se dobila čista osnova, srž, stabilan okvir za novu kreaciju.

Kao neophodna aktivnost u procesu obezbeđenja kvaliteta softvera, Code Review je u mnogo čemu sličan sa preduzimanjem svih onih akcija koje osiguravaju kvalitet života. Metodičnim proverama izvornog koda se obezbeđuje sigurnost u proces i omogućava učesnicima da nauče i primene nove tehnologije i tehnike.

Takođe, primenom novih tehnologija u cilju očuvanja zdravlja ljudi, prirodnih resursa i okruženja, rađaju se i osnažuju novi sistemi vrednosti po kojima buduće generacije samo mogu napredovati.

Drugačiju perspektivu daje posmatranje i poređenje prirodnih i bioloških zakonitosti sa tehnološkim dostignućima, jer sve je direktna ili indirektna čovekova kreativnost na delu.

Ono o čemu se mora više i detaljnije razmišljati i planski delovati je nesklad između prirodnih bogatstava koja nam sve pružaju i otpada kojim sebe svesno okružujemo. Zar prizori smeća kojima gušimo prirodu i sebe trebaju da nas nateraju da se toliko naviknemo da to postane uobičajena slika?

Naša slika i prilika? U kom trenutku razvoja društva smo napravili odlučujuću grešku?

Ekološka osvešćenost traži fokus na savesnom delovanju, da bi se stvorilo.

Na ograničavanju, da bi se očuvalo.

Na proveri i izbacivanju grešaka, da bi se kvalitet obezbedio.

Nepostojanje ili nepoštovanje mera upravljanja otpadom daje tako sumornu sliku srozavanja društva i poremećenih vrednosti da ni ne primećujemo koliko se menjamo na gore.

Kao savremeno društvo došli smo do krajnje tačke ignorisanja problema, u nadi da će neko drugi preuzeti odgovornost za tim. Zajedništvo ne znači prebacivanje odgovornosti na drugog. Akcija i delovanje je svačija uloga, jer svako ulaže onoliko koliko može. 

Kreiranje novih navika i modeliranje akcija smanjuje jaz između realnosti u kojoj živimo i radimo i potencijala koji treba načeti.

Posebnu moć i svrhu daje saznanje da se savešću, željom i zajedništvom može očuvati životna sredina za vekove ispred nas.

Proces sa kojim sve počinje je svest o neophodnosti promena. Promena na lokalnom nivou kao svojevrsni primer ostalim zajednicama, jer samo snagom zdravih i pravih izbora se kreira okruženje koje traje i daje.

Ekološka rešenja su dugotrajna, i ne odmah vidljiva, ali ako ne budemo mogli da osiguramo čist vazduh i čistu vodu, svako tehnološko dostignuće neće biti pomak, već ponor ljudske vrste.

Ubeđen sam da se ovim problemom moramo kroz zajedništvo baviti, a ne samo potenciranjem trenutnih i ograničenih akcija. Planovi se prave dalje od sezonskog nadahnuća i ne zadržavaju se na nekoliko neophodnih akcija čišćenja i uklanjanja otpadnog materijala.

Sistematski trebamo razvijati pravilan odnos prema ulozi koju imamo u prirodnom okruženju. Uvek je navika ta koja utire put ka ostvarenju cilja. Osećaj ustaljenosti daje sigurnost i kontrolu nad situacijom. Nije vreme za postepene i male korake, kad nam je znati šta činiti.

Pravilan i relevantan fokus misli, emocija i postupaka vodi ka ostvarenju želja i ciljeva. Voli svoje izbore, ali ih i menjaj.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image