Cvet Smilje - Helichrysum italicum
🌱 Eterično ulje smilja – Helichrysum italicum - dobija se parnom destilacijom iz organske poljoprivrede.

Opis

Kako se dobija eterično ulje smilja

Eterično/Etarsko smilja lat. Helichrysum Italicum – dobili smo parnom destilacijom iz cvetnih glavica smilja uzgajnih na organskoj plantaži na planini Rtanj.

Kako se pravilno izgovara

Pravilno se naziva etarsko ulje od smilja, ali zbog uobičajenog načina pretrage i popularnosti termina, često ga nazivamo eterično ulje, iako taj naziv nije potpuno tačan i proizlazi iz engleskog izraza „etheric oil“.

Etarsko ulje od smilja je poznato po svojoj visokoj ceni ali i vrednosti. U našem slučaju eterično ulje smilja dobili smo iz organske poljoprivrede, gde smo od jedne tone biljne mase dobili oko 800gr ovog zlatnog ulja. Ova kalkulacija varira iz godine u godinu zbog vremenskih uslova ali je 0.2% očekivan procenat etarskog ulja koji se nalazi i biljci smilje.

Saznajte više o lekovitosti smilja na našem blogu tekst.

Visoka cena nije samo odraz kvaliteta, već i rezultat primene organske poljoprivrede, koja osigurava da ulje ne sadrži štetne materije tipične za konvencionalnu poljoprivredu. Ovo ga čini idealnim za upotrebu u aromaterapiji i u prirodnoj kozmetici.

Destilat odnosno cvetna voda koja se dobija tokom parne destilacije sadrži tragove eteričnog ulja i naziva se hidrolal, hidrosol ili cvetna voda.

Miris eterično ulje smilja

Miris etarskog ulja od smilja odlikuje se jedinstvenim aromama koje podsećaju na začin kari, usled prisustva kurkumina, koji je jedan od ključnih sastojaka u smilju.

Terapijsko dejstvo

Etarsko ulje od smilja, sa svojim bogatim spektrom terapeutskih prednosti, nudi raznovrsnu podršku zdravlju i dobrobiti. Ovo ulje se ističe svojom sposobnošću da podrži funkcije jetre, poboljšavajući lučenje žuči i aktivnost pankreasa, što je ključno za optimalno funkcionisanje organizma. Osim toga, značajno doprinosi usporavanju procesa starenja kože, održavajući njenu mladalačku gipkost i elastičnost.

Jedna od njegovih izuzetnih karakteristika je antikoagulantna moć, koja ga čini efikasnim u apsorpciji hematoma i ublažavanju upalnih procesa. Ulje smilja je takođe cenjeno zbog svoje efikasnosti u tretmanu kožnih stanja poput atopijskog dermatitisa i psorijaze, kao i u uklanjanju ožiljaka i lečenju različitih infekcija kože.

Oralna upotreba

Oralna upotreba se primenjuje tako što se u supenu kašiku sipa hladnoceđeno ulje u koje se dodaje od 1-2 kapi eteričnog ulje smilja.

Dodatno, etarsko ulje od smilja pomaže u lečenju proširenih vena, poboljšava disajne funkcije putem izbacivanja sluzi, i poseduje značajna antivirusna i antibakterijska svojstva. Njegov pozitivan uticaj na limfni sistem ga čini idealnim za detoksikaciju i čišćenje krvi, a takođe može doprineti snižavanju povišenog nivoa holesterola.

U aromaterapiji, etarsko ulje smilja pomaže u oslobađanju osećaja besa i nadahnjuje opraštanje, nudeći jedinstvenu emocionalnu olakšicu i unutrašnji mir.

Eterično ulje smilja upotreba

Nakon redovne upotrebe ulja smilja postiže se prirodni efakat nege kože lica ili tela, što se primećuje već nakon prve upotrebe.

Mere opreza

Etarsko ulje smilja ne bi trebalo direktno nanositi na kožu, jer postoji rizik od iritacije i alergijskih reakcija. Ukoliko ga koristite za uklanjanje ožiljaka putem direktnog nanošenja, preporučuje se da nakon toga nanesete jaku hidratantnu kremu ili melem. Ovo će pomoći u sprečavanju dodatnog isušivanja kože.

Preporučujemo da nanosite ulje smilja na čistu kožu lica kao deo jutarnje ili večernje rutine nege. Dovoljne su samo kap ili dve. Nakon što koža upije ulje, možete nastaviti sa uobičajenom kozmetičkom procedurom. Ovim postupkom stvara se zaštitni sloj na koži, obezbeđujući joj esencijalne hranljive sastojke.

Aktivni sastojci

1. Italicum - Italicum: Ima antiinflamatorna, antioksidativna i regenerativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale, štiti kožu od oštećenja slobodnih radikala i podstiče regeneraciju ćelija kože, što ga čini korisnim za protiv starenje kože i ožiljke.

2. Gamma-curcumene - Curcumen: Ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja slobodnih radikala i smanjenju upale, što ga čini korisnim za starenje kože i stanja kože kao što je rozacea.

3. Neryl acetate - Acetas neryl: Ima antiinflamatorna i analgetska svojstva koja mogu pomoći u umirivanju i smirivanju kože, što je čini korisnim za stanja kao što su ekcem i psorijaza.

4. Linalool - Linalool: Ima antiinflamatorna, antimikrobna i analgetička svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale, sprečiti rast bakterija na koži i smiriti kožu od iritacija, što ga čini korisnim za stanja kao što su ekcem i psorijaza.

5. Alpha-pinene - Pinenum: Ima antiinflamatorna i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i sprečiti rast bakterija na koži, što ga čini korisnim za kožu sklonu aknama.

6. Alpha-curcumene - Curcumen: Ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja slobodnih radikala i smanjenju upale, što ga čini korisnim za starenje kože i stanja kože kao što je rozacea.


Napomena: Sortiranje aktivnih komponenata se zasniva na osnovu zabeleženih koristi za kožu, ali stvarna efikasnost može zavisiti od različitih faktora kao što su koncentracija i formulacija etarskog ulja, kao i individualni tip i stanje kože.

Savet

Kvalitet

INCI sastojci

BIO-CS

Organsko lekovito bilje koje mi uzgajamo na planini Rtanj su: Smilje, Lavanda, Hajdučka trava, Žalfija, Ruzmarin i Izop.

Od 2017 godine u srbiji nas sertifikuje OCS, a od 2019 godine i za EU.

Lekovito bilje koristimo za proizvodnju etarskih ulja i macerata.

Ocene proizvoda

5.00

4 komentara

Organsko smilje

Moj tip kože

Koji je vaš tip kože?

Na našu kožu utiču mnogi faktori, uključujući našu okolinu, zdravlje, hranu koju jedemo i još mnogo toga. Uradite personalizovani kviz jer će vam pomoći da utvrdite svoj tip kože i predložiti kojim proizvodima treba da je negujete!