Hidratantna krema za lice ili serum za lice? Kako da znate koji je pravi izbor za vaš tip kože? Na prvi pogled sve izgleda isto i sve radi isto, ali nije tako. Pogrešnim izborom stvari se mogu dodatno iskomplikavati za određeni tip kože.

Ne brinite zbog toga, mi vam možemo pomoći. U nastavku slede prednosti i manjkavosti za svaki od njih. Tako da sami možete da procenite šta je najbolje za vaš tip kože bez potrebe da se oslonite na nagađanja koji će vas koštati lošeg izbora.

Na kraju krajeva cenu za loš odabir platiće vaša koža.

 

Krema za lice

Hidratantna krema za lice je još od davnina postojala u jednoj ili drugoj formi. Uopšteno gledano, krema za lice u svojoj osnovi sadrži bazna ulja koja za cilj imaju da vlaže  – hidriraju vašu kožu.

Hidratantna krema kao takva je već isprobana i testirana kroz vekove. Manje-više svi su tokom svog života već koristili ili koriste neku vrstu hidratantne kreme.

Krema za lice se može dobiti u različitim teksturama, što je krema „teža“ (mislimo na meleme), bolje prija stanju suve kože lica. U stvari, normalni i suvi tip kože ima najviše koristi od hidratantne kreme za lice koja je „teža“ jer pomažu da se dodatno navlaži koža.

Iako je hidriranje osnovna svrha krema za lice, dodavanjem aktivnih sastojaka može pružiti dodatnu korist vašoj koži. Danas, u većini prodavnica vam se pruža mogućnost kupovine obilje različitih vrsta krema, poput krema protiv bora, krema za suvu kožu, nočna krema protiv bora itd.

Kao što smo rekli, vaše kreme za lice mogu imati i aktivne sastojke. Najbolji aktivni sastojci koje se mogu dodavati u kreme za lice, a da su pritom prirodni jesu naprimer sastojci poput:

 • Vitamin E
 • Smilje (Helichrysum Italicum)- podstiče zatezanje kože i uklanjanje ožiljake
 • Žalfija (Salvia officinalis)
 • Magnolija

Takođe biljke koje se razlažu/potapaju u ulja takođe imaju ulogu aktivnih sastojaka. To su na primer: Neven, Gavez i Kantarion.

Prednosti moćnih i efikasnih aktivnih sastojaka će vam doprineti u održavanju konstantnog mladolikog izgleda.

Međutim, ono što trebate da imate na umu, što je tekstura kreme tvrđa – masnija ona dodatno može iskomplikovati neke stvari.

Kao na primer, ako imate masnu kožu lica, tada teža krema – melem mogu pogoršati stanja vaše kože.  Nus efekti mogu biti poput pojave akni ili čak uzrokovati pukotine na koži. To je zbog  dodatnog voska koji se skladišti na površini kože, koji začepljuje pore i doprinosi stvaranju novih bubuljica.

Ovo svakako treba imati na umu ako želite da pored krema za lice nanesete i druge proizvode za negu kao što je naprimer tonik za suvo lice.

Prednosti korišćenja krema

 • Efikasan za normalnu do suvu kožu
 • Isprobano i testirano
 • Povećane prednosti od dodavanja aktivnih sastojaka

Ograničenja

 • Nisu dobra za masni tip kože (melemi)
 • Mogu dodatno pogoršati stanje kože poput akni, upalne procese na koži
 • Moge blokirati apsorpciju aktivnih sastojaka ako nisu pravilno formulisane

Serum za lice

Serumi za lice za razliku od krema za lice su relativno novi na kozmetičkoj sceni. Inovativni su i jedinstveni, pogodni su za specifične probleme kože. Serumi su proizvodi na bazi mešavina biljnih ulja i oni su „lakši“ proizvod od krema. To znači da su bolji za masnije tipove kože jer njihovim nanošenjem koža postaje manje masna.

Pored ovih, postoje serumi koji su pravljeni na vodenoj bazi.  I oni u sebi sadrže jedinjenja koja se brzo aktiviraju i brzo prodiru kroz kožu.

Kod vodenog tipa seruma treba voditi računa o sadržaju (INCI sastojci)  konzervanasa koji čuvaju proizvod od kvarenja.

Pošto su serumi sačinjeni od manjih molekula, oni se brže apsorbuju u kožu nego krema. To takođe znači da ćete za negu koristiti mnogo manje seruma nego kremu.

Kao i kod krema, prednosti seruma mogu se eksponencijalno poboljšati efikasnim dodavanjem moćnih aktivnih sastojaka, imajući u vidu da kod seruma koncentracija aktivnih sastojaka je mnogo veća.

Lagana tekstura znači da možete koristiti do tri vrste seruma za svoj tip kože pre nego što oni počnu da deluju kontraindikativno. Takođe vas ništa ne sprečava da ih koristite zajedno sa hidratantnom kremom.

Nedostatak upotrebe seruma je u tome što oni mogu biti malo skuplji u prodavnicama, nešto što treba imati na umu ako više koristite kreme i serume. Ako se odlučite samo za serum, koristićete ga količinski manje, jer su njihove koncentrisane formule mnogo jače.

Prednosti korišćenja seruma

 • Efikasan za masnu kožu
 • Brzo penetrira u kožu
 • Povećane prednosti sa dodatim aktivnim sastojcima
 • Mogu se koristiti za razne kožne nepravilnosti

Ograničenja

 • Relativno mogu biti skupi
 • Kao proizvod noviji su na kozmetičkoj sceni u poređenju sa kremama
 • Često serumi služe samo za manji deo kože lica

Zaštita ili nega

Sve češće primećujemo kod velikog broj mladih devojaka da zbog prekomerne upotrebe šminke imaju u isto vreme problematičnu (masnu) i suvu kožu. Pored toga, mlade osobe sa problematičnom kožom lica (stalne upale bubuljica) tretiraju kožu jakim sredstvima za čišćenje i ne dozvoljavajući koži da se sama izbori.

Mi smatramo i stalno ponavljamo sa prirodnim preparatima u vremenu mogu da se uklone mnogi problemi kože koji.

Savet je, isprobavajte manji broj brendova na vašoj koži jer ćete tako lakše odabrati koji vam kozmetika stvarno prija.

Pravu kozmetiku ćete moći odabrati nakon minimum sedam dana korišćenja jer tek tada počinju da se naziru prvi rezultati.  Nekada je potrebno i mesec dana da biste videli prave rezultate.

Kako god izbor je na vama.