Organska kozmetika zašto je toliko bolja

Toliko puta ste imali prilike da čujete koliko je organska kozmetika delotvorna, a da li ste je i vi sami probali?

Svaki dan sa svih strana dolazite barem jednom u kontakt sa brojnim štetnim supstancama.

Pored toga, okruženje u kom živite puno je izduvnih gasova, ftalata u plasičnim masama i bezbroj drugih zagađivača životne sredine. Konzumirate GMO hranu, nosite retardante za tkaninu i negujete se jakom i štetnom kozmetikom.

Svakim danom, štetnost svih zagađivača utiče na vaše celokupno zdravlje, a vremenom se javljaju i bolesti. Da li nešto možete da učinite za sebe? Ukoliko ne možete da utičete na životnu sredinu, onda se potrudite da za početak krenete sa zdravom ishranom i organskom kozmetikom.

Ukoliko još uvek niste i neodlučni ste, u našem postu naučićete sledeće o organskoj / prirodnoj kozmetici: pre svega šta je, zašto treba da je koristite i koje su sve prednosti organske kozmetike.

Takođe, naučićete šta znače skraćenice na kozmetičkim preparatima, koje često umeju da vas zbune, kako da birate sastojke i šta su INCI sastojci.

Šta je organska kozmetika?

Kada kažemo organska kozmetika, mislimo na proizvode koji su dobijeni od biljnih sastojaka u kombinaciji sa nekim drugim sastojcima koji su isto tako prirodnog porekla.

Organski sastojci se uzgajaju bez upotrebe pesticida, herbicida, sintetičkih đubriva i GMO i često se dobijaju sa organskim sertifikatom.

Zašto organska kozmetika?

Svakoga dana, svaka osoba koristi barem jedan kozmetički proizvod, makar to bio samo sapun ili šampon. Da ne pričamo dalje o drugim proizvodima koje koristite za negu kože i lica.

Sa svakim proizvodom koji koristite, dolazite u direktan kontakt sa svakom hemikalijom koja se nalazi u sastavu tog proizvoda.

U kozmetičkoj industriji koristi se jako veliki broj sastojaka, a većina tih sastojaka upravo ima štetan uticaj na kožu, pa samim tim na telo, i ceo vaš organizam, tj. zdravlje.

Ukoliko jednu takvu kremu koristite duži vremenski period, efekat po lepotu i zdravlje postaje još štetniji. Upravo tu leži prednost organske kozmetike koja može biti i lekovita, koja ne sadrži ni jedan od štetnih sastojaka, i kao takva nudi niz dobrobiti vašoj koži.

Još jedan pojam koji se koristi zajedno sa prirodom kozmetikom može biti „organski“. Ovaj pojam ne mora samo da se odnosi na poljoprivredne proizvode, već upravo i na kozmetiku.

Ukoliko na pakovanju vaše kreme za bore primetite ovaj pojam, znajte da je u pitanju čista i sasvim prirodna krema.

Royal Balm kozmetika je u potpunosti prirodna. U našim proizvodima koriste se lekovite biljke koje se uzgajaju na posebnom mestu, osunčanom i daleko od svih zagađivača životne sredine.

U samoj proizvodnji ispoštovani su svi standardi i naša prirodna kozmetika je vrhunskog kvaliteta.

Isto tako posedujemo organski sertifikat od 2017. godine izdat od strane OCS  – Evidencija sertifikata i potvrda.

Šta je prirodna kozmetika?

Prirodna kozmetika je ona koja „dolazi iz prirode“ ili narodski rečeno,  kozmetika sa livade.  Ali isto tako, postoje mnogi sastojci koji se nalaze u prirodi, ali se takođe mogu proizvesti i sintetički.

Hoće li se sintetička verzija prirodnog materijala smatrati prirodnom? Neki bi ljudi rekli da, neki bi rekli ne.

Da biste bolje razumeli ovaj pojam, uprostićemo – da biste neku kremu ili bilo koji drugi proizvod nazvali prirodnim – osnovni kriterijum je da svaki sastojak koji ulazi u sastav kreme, seruma za lice ili tonika (da li je u pitanju biljno ulje, etarsko ulje ili buter) mora biti prirodnog porekla.

I to nije sve, osim toga svaki od sastojaka treba da ima minimalnu dodatnu obradu u odnosu na prirodni izvor.

Dakle, prirodni sastojci su upravo oni sastojci koji su pronađeni direktno u prirodi, izolovani iz biljaka ili dobijeni od stena i minerala.

Potencijal organske kozmetike

Potencijal organske kozmetike čini se da nije u potpunosti iskorišćen. Tokom poslednje decenije, organska kozmetika dobija na popularnosti, a kraj nije na vidiku, kažu stručnjaci. Očekuje se da će se potražnja u budućnosti još više povećavati.

U početku, briga za okolinu bila je ključni faktor za visoku prodaju organske kozmetike širom sveta. Povećana pažnja medija na pitanja  o zdravlju i okolini povećala je svest mnogih potrošača o potencijalnim zdravstvenim rizicima proizvoda za lepotu.

Upravo na taj način uzrokujući veću potražnju za proizvodima koji su označeni kao organski proizvodi.

Npr. u nordijskim zemljama potrošači  smatraju da je organska kozmetika visokokvalitetna, pa iz tog razloga su spremniji da troše novac na sve proizvode koji dolaze iz prirode.

Potrošači smatraju da je viša cena organskih kozmetičkih proizvoda opravdana zbog niza prednosti koje ima. Uopšteno, potrošači u mnogim evropskim zemljama imaju tendenciju da stavljaju naglasak na prirodan izgled i osećaj.

Prirodna i organska kozmetika

Organska kozmetika, za razliku od prirodne, nam govori o načinu uzgajanja biljaka koje će se za nju koristiti. To podrazumeva uzgoj bez pesticida i veštačkih đubriva na tlu koje nekoliko godina nije tretirano nikakvim hemijskim preparatima.

Možemo izdvojiti tri kategorije prirodne kozmetike:

  • Prirodna kozmetika(o kojoj smo pisali u tekstu iznad)
  • Kozmetika sa organskim sastojcima – sadrži najmanje 70% organski dobijenih sastojaka (npr. hranljiva prirodna krema sa ekstraktom organski uzgajane aloe vere)
  • Organska kozmetika – sadrži najmanje 95% prirodnih sastojaka iz organske proizvodnje; tačnije, organska kozmetika je ona kozmetika kod koje je od fizički obrađenih sastojaka minimalno 95% iz kontrolisanog organskog porekla, a koji čine ukupno 20% celog proizvoda (na primer organska hidratantna krema sa ruzmarinom)

Organska kozmetika u Srbiji

A šta se dešava kod nas? Čini se da je u Srbiji ova vrsta kozmetike na samom početku. Iako postoji veliki broj kako manjih, tako i onih većih proizvođača, koji se bave prirodnijom kozmetikom – kod nas su najveći problem potrošači.

Velike kozmetičke kuće koje imaju novca za skupe kampanje, u kojima se ulaže mnogo novca „progutaju“ male proizvođače kozmetike.

Marketing je ključna stvar kod velikih kompanija, jer se na taj način „približe“ korisnicima, povežu se emocijama i na taj način pridobijaju korisnike.

Svest potrošača kod nas još uvek nije na tom nivou, da bi shvatili upravo značaj organske kozmetike. Mnogi misle da ono što većina koristi, to je sigurno dobro i da valja. Ali to nije uvek tako.

Vi ne morate ići za masom. Budite svoji i pratite svoje potrebe, prohteve i želje. Potencijal za razvoj organske kozmetike u Srbiji je jako veliki, ali bi fokus trebalo da bude na potrošačima.

Upravo kroz veći broj edukacija ili skretanje pažnje na važnost prirodnih sastojaka doprinela bi porastu ove vrste kozmetike u Srbiji.

Ukoliko se i dalje pitate zašto organska kozmetika  = lekovitost iste treba da vas uveri u njenu prednost.

Kvalitet proizvoda koje mi proizvodimo, da li su u pitanju prirodni tonici ili serumi, su do sada prepoznali mnogi, a upravo naš cilj je mnogo više kvalitet samog proizvoda, a ne masovna prodaja.

Etiketa proizvoda za prirodnu kozmetiku
Etiketa proizvoda

Kako analizirati etiketu proizvoda?

Kada kupujete bilo koji proizvod i želite da se upoznate sa sastojcima, okrećete bočicu na delu gde se nalazi detaljan spisak sastojaka.

Kako bi se ispoštovao standard i strogi propisi, po redosledu od samog početka prvo se na spisak popisuju sastojci koji se nalaze u najvišoj koncentraciji, dakle, kojih ima najviše.

Kako stižete do dna spiska, tako su oni sastojci koji se nalaze na samom dnu i najmanje zastupljeni. Ono što ćete primetiti jeste da ni pored jednog sastojka ne stoji koncentracija, tako da ćete teško znati koliki je tačan procenat zastupljenosti određenog sastojka u proizvodu.

Savet za vas bi bio da se fokusirate na prva tri sastojka.  Ti sastojci čine većinu onoga što se nalazi u proizvodu. Ukoliko vam se ne sviđa sam početak spisak, taj proizvod ne morate kupovati.

Posebno budite oprezni prema proizvodima koji imaju dugačak spisak sastojaka.

Ukoliko postoji mnogo skraćenica i pojmova koje ne razumete (obično kriju štetne sastojke) možete proveriti na cosdna.com o kom sastojku je reč i čemu služi u proizvodu.

Najčešće korišćeni sastojci u industrijskoj kozmetici

Najčešće korišćeni štetni sastojci u industrijskoj kozmetici, za koje ste sigurno i čuli do sada jesu parabeni, formaldehid, silikoni i sulfati.

Za sve navedene sastojke, postoje detaljna istraživanja koja dokazuju direktan štetan uticaj ne samo na kožu, već mnogo bitnije od toga, na vaše zdravlje.

Paraben ima štetno dejstvo na reproduktivno zdravlje.  Negativno utiče na reprodukciju kod muškaraca i nosi rizik od malignog melanoma, zbog stimulacije estrogena. Još jedno istraživanje dovelo je u direktnu vezu, sastojak paraben sa  razvojem karcinoma dojke.

Sulfati se često pojavljuju kao SLS ili SLES i veruje se da su kancerogeni.  Sulfati mogu da izazovu alergijske reakcije, a posebno su štetni za sve one osobe koje imaju problem sa psorijazom ili drugim problemom sa kožom.

Ostali štetni sastojci koji se koriste u industrijskoj kozmetici

  • Vrste parabena, kao što su propil-paraben, etil-paraben, metil-paraben i izobutil-paraben.
  • Octyl methoxycinnamate – ovaj sastojak se uglavnom nalazi u kremama za samopotamnjivanje kože. Postoji sumnja, ali ne i naučno istraživanje da ovaj sastojak direktno utiče na pojavu raka kože.
  • Silikonska ulja kao što su cyclomethicone, stearyl dimethicone, cetyl dimethicone, cetearyl methicone, dimethicone i dimethiconol,mogu iritirati kožu i izazvati razne alergije.
  • Supstance koje su obeležene sa BHT, TEA, BHA, MEA, PPG,  DEA, EDTA i PCA.
  • Propylene glycol – veruje se da ima neurotoksično dejstvo.
  • PEG (polietilen glikol) – smatra se da je najopasniji sastojak koji može da se koristi u kozmetičkim proizvodima.
  • Oksibenzon ili benzofenon-3 – ne postoje istraživanja, ali veruje se da ovaj sastojak utiče na veliki broj porasta melanoma kod osoba koje su ga prethodno koristile u kremama.
  • Naftni derivati za koje je potvrđeno da su kancerogeni.

Sastojak parfem

Misteriozni sastojak parfem, šta li se krije iza ovog pojma? Mirisi ili parfemi, kao što sama reč kaže, koriste se za mirise u kozmetičkim proizvodima. Cilj ima je da proizvod bude što privlačniji samom potrošaču i da upravo na osnovu njega odredjeni porizvod i kupi.

Znate i sami kako žene vole prvo da pomirišu kremu, pa onda i da razmisle da li da je kupe. Zbog svega toga, proizvođači krema i ostalih preparata za negu, veliki akcenat stavljaju na ovaj sastojak, ali i tu postoji jedna mala caka – mirisi su veštački.

Formula mirisa predstavlja složene mešavine različitih veštačkih hemijskih sastojaka, a to su vrste kozmetičkih komponenti koje se smatraju „poslovnim tajnama“.

Parfemi se ne nalaze samo u kremama, već  se obično koriste i u drugim proizvodima za ličnu negu, kao što su šamponi, gelovi za tuširanje, kreme za brijanje i losioni za telo.

Ono što najčešće stvara zabunu kod mirisa, tj.parfema u samom proizvodu jeste njegovo obelažavanje. Prilikom kupovine jedne kreme za bubuljice, kao sastojak biće naznačen „miris“, a ne tačno koji sastojak, što je mnogo važnije, jer samo na taj način možete da budete sigurni da li su korišćeni veštački ili prriodni sastojci.

Poređenje proizvoda

Da biste bolje razumeli važnost prirodne kozmetike uporedićemo sastojke dva proizvoda – serum za lice veoma poznate kozmetičke marke i Royal Balm serum za lice.

Industrijski serum za lice

  • Dimethicone– vrsta silikona, koja izaziva irirtacije i alergije na vašoj koži. Ukoliko primetite sitne bubuljice i akne nakon novog proizvoda, velike su šanse da sadrži ovaj sastojak koji ne prija vašoj koži. To se upravo dešava jer sve vrste silikona, pa tako i deimethicone ostaju na površini kože i ne prodiru u dublje slojeve. Na taj način stvaraju film na koži koji sprečava gubitak vode, ali u isto vreme zadržava sve nečistoće i bakterije. Ukoliko lice stalno tretirate ovim sastojkom dolazi do irtiacije i upravo se zato javljaju bubuljice.
  • Phenoxyethanol– ovaj sastojak nije još uvek zabranjen, ali postoje velike sumnje da utiče na prerani porođaj, kao i na plodnost kod žena. Može da utiče na vaš vid i pluća. Uglavnom se koristi u kremama zbog mirisa.
  • PEG– 20 methyl glucose sesquistearate – istraživanje koje je proučavalo ovaj sastojak dokazalo je da ovaj sastojak povećava učestalost raka materice i dojke i leukemije i raka mozga. Svi proizvodi i formule koje sadrže PEG ne smeju da se koriste, posebno ukoliko je koža osetljiva.

Dešava se da mnoge od ovih proizvoda nećete lako da razumete, obično jer se koriste skraćenice i latinski nazivi.

Royal Balm serum za lice

  • Smilje – veoma nežno i blagotvorno deluje na obešenu i umornu kožu lica. Poboljšava prokrvljenost i osvežava kožu. Nema nuspojava niti kontraidikacija. Vaša nega lica nije adekvatna ukoliko ne sadrži ovaj sastojak.
  • Laneno ulje – je jedno od boljih ulja koja se koriste za kožu. Sadrži kalijum, vitamin E, magnezijumu i omega-3 masne kiseline i na taj način dubinski hrani kožu i pruža joj hidrataciju. S druge strane, fitoestrogeni koji se nalaze u lanenom ulju utiču na obnavljanje ćelija kože. Na taj način, vaša koža postaje vidno mlađa, vraća neophodnu glatkoću i elastičnost.
  • Ulje vučjeg trna – smatra se najbogatijim izvorom vitamina E koji je presudan u zaštiti od štetnog sunčevog zračenja. Pored toga, veoma je blag sastojak koji vašu kožu neguje i čini je mekanom i nežnom na dodir.

Najčešći aktivni sastojci u organskoj kozmetici

Da li ste se ikada zapitali šta su zapravo aktivni sastojci, i koja je razlika između sastojaka i aktivnih sastojaka?  Niste, priznajte.

Upravo, aktivni sastojci su najzaslužniji za rezultate koje postižete uz pomoć svoje nove kreme. One direktno „ciljaju“ vaš problem i dovode do rešenja.

Zbog toga je jako važno da budu dobro birani i zastupljeni u tačnoj koncentraciji. Međutim, mnoge velike kozmetičke marke koriste na svom spisku određene aktivne sastojke, ali ih nema u dovoljnim koncentracijama. Iz tog razloga, takav proizvod nemože da reši vaš problem.

Baš zbog toga, aktivni sastojci treba da budu pažljivo birani iz prirode, jer od kada je veka i pamtiveka, priroda nudi lek za sve bolesti, pa tako i za vašu lepotu.

Royal Balm u svojim kremama koristi smilje kao aktivni sastojak, zatim ulje semena bundeve koje je bogato vitaminom E,  kao i antioksidansima.

INCI sastojci i njihov značaj

INCI ( International Nomenclature of Cosmetics Ingrediets )  predstavlja hemikalije koje se koriste u proizvodima, kao i na latinskom, spisak biljaka koji se nalaze u kremi.

Idealan proizvod je za vas upravo onaj koji na samom vrhu sadrži naziv određene biljke na latinskom. Kod Royal Balm kozmetike to je Immortelle

Redom, na spisku sastojaka popisuju se ulja, antioksidansi ili umirujući sastojci. Boje i mirisi koriste se na kraju spiska sastojaka.

Značaj ovih sastojaka je veoma važan i zato bi vaš izbor trebalo da bude pažljivo biran.

Royal Balm INCI sastojci

Naši proizvodi sadrže samo prirodne sastojke, a možemo da se pohvalimo da osim što ih žene koriste, naša prirodna kozmetika za muškarce je takođe našla put do njihove kože. Najčešće korišćeni sastojci u našim kremama su:

  • Susamovo ulje povećava mekoću i elastičnost lica.
  • Neven, liceje negovano i sveže.
  • Laneno ulje čini kožu glatkom i elastičnom
  • Smilje poboljšava prokrvljenost i osvežava kožu, hidrira i smiruje kožu.
  • Bademovo ulje čini vašu kožu glatkom i vidno nežnom i mekanom na dodir.
  • Laneno ulje koje je neprikosnoveno kada je u pitanju hidratacija i ishrana zrele kože.
  • Ulje vučjeg trna, kao jedan od najbogatijih izvora vitamina E, pruža dugotrajnu negu i revitalizuje kožu.
  • Magnolija koja učvršćuje kožu i vraća mladalačku elastičnost.

Zbog čega je aqua najčešće upotrebljavan sastojak?

Voda, ili kao što ćete češće videti na etiketi,  aqua, gotovo se uvek nalazi na samom vrhu popisa sastojaka proizvoda za negu kože.

Spisak sastojaka obično kreće u opadajućem redosledu koncentracije, što znači da  krema protiv bora koju ste upravo kupili može da sadrži do 70% vode, iako taj procenat nikada neće biti naveden.

Iako je istina da je voda ključna za vaše unutrašnje zdravlje, nanošenje previše eksterno nije dobro za vašu kožu.

Zašto je previše vode u kozmetici problem?

Problem sa velikom koncentracijom vode u proizvodima za negu kože lica je u tome što suzbija sposobnosti kože da sama reguliše proizvodnju ulja.

Samo pogledajte ruke ili noge, nakon tuširanja – koža se nabora i presuši. Kao rezultat toga, počinje da se proizvodi više ulja i možete završiti sa masnom kožom.

Ali problem se  ovde ne završava. Kada proizvod sadrži i vodu i ulje (što je gotovo uvek slučaj), dodaje se emulgator za mešanje. Najčešće korišćeni emulgatori su cetil alkohol i sorbitan oleat, stearil alkohol, stearinska kiselina i trietanolamin.

Ako to nije dovoljno loše, prisutnost emulgatora zahteva upotrebu parabena, koji su štetni konzervansi koji sprečavaju kvarenje proizvoda.

Kao što smo prethodno već spomenuli, parabeni su povezani sa problemima kao što su prekomerna proizvodnja estrogena, poremećaj hormonskih funkcija i rak dojke.

Osim toga, parabeni u proizvodima za negu kože takođe ubrzavaju starenje kože – koliko je samo ovaj podatak iznenađujuće ironičan, zar ne?

I dalje ste skeptični prema prirodnoj kozmetici? Da vidimo šta bi još trebalo da znate.

Zašto je organska kozmetika skuplja od industrijske?

Kada uporedite jedan proizvod, npr. kremu za bore, jedna je prirodna, a druga industrijska – pomsilićete kako je cena neopravdano viša u koristi prirodne kreme. A da li je to uvek tako?

Sada uzmite obe kreme, uporedite sastojke – sve što smo prethodno spomenuli , i vidite koje su prednosti, a koje mane, svakog sastojka.

Cena ne mora uvek i ne treba da vam duve presudan faktor. Upravo, ukoliko koristite jake hemijske preparate, veća je šansa do dođe do neželjenih reakcija i alergija. Osim toga, dugoročno, kao što smo već rekli, takve kreme utiču i na vaše zdravlje.

Ukoliko zaista želite da se posvetite svom licu na adekvatan način, pravilna nega je imperativ za vas, a upravo prirodna nega vam to i pruža.

Ukoliko vam je koža osetljiva, koristeći prirodne proizvode neće doći do iritacija i alergija. Nema rizika od upale, crvenila i suve kože.

Royal Balm kozmetika hrani vaši kožu, neguje je, pruža joj sjaj i elastičnost. Svi sastojci u Royal Balm kozmetici, specijalno su birani,  usporavaju starenje vaše kože i vaša koža dugo ostaje mladolika. To je cilj svake žene, pa i vaš, zar ne?

Svakodnevna upotreba jakih hemikalija, veštačkih mirisa i boja, koje sadrže indistrijske kreme  dovode do pucanja kože i pojave bora. Kod Royal Balm kozmetike, toga neće biti.

Još jedna prednost prirodnih proizvoda leži u tome što odgovaraju svakom tipu kože, a posebno se preporučuje kod osoba sa osetljivom kožom.

Nakon svega, da li i dalje mislite da je organska kozmetika skuplja u odnosu na industrijsku?

Ukoliko je vaš cilj lepa i negovana koža, produžena mladost, onda cena i ne treba da vam bude presudan faktor.

Nešto što ćete trenutno platiti jeftinije, ne znači da će dugoročno biti dobro – sve to može doći kasnije „na naplatu“. A to ne želite, posebno sa svojim licem?!

Toliko puta ste čuli za parolu „Ako ne znaš štaje dobro, onda znaš šta je skupo“ – onda se tako odnosite i prema prirodnim proizvodima.

Koje su prednosti prirodnih krema?

Kao prvo, veoma je važno da koristite kreme za vaše lice. Kreme čine osnovni deo nege kože lica. Ni jedna žena ne može da preskoči ovaj važan korak u svakodnevnoj brizi oko svoga lica.

Važa koža lica treba da bude dobro hidrirana, nahranjena i da ima prirodnu svežinu. Ukoliko ne koristite kreme za lice, vaša koža biće beživotna, siva i opuštena. To ne želi ni jedna osoba, to i vi sami znate.

Pa baš zbog toga, da bi vaša koža imala prirodan sjaj, bila dobro hidrirana i mekana na dodir, treba da koristite prirodne kreme za lice. A evo koje su još prednosti prirodnih krema:

Na prvom mestu, upravo o čemu pričamo sve vreme, ne sadrže štetne sastojke, koji se nalaze u industrijskim proizvodima.

Naše Royal Balm prirodne kreme  sadrži vitamine i antioksidanse, koji dubinski hrane i regenerišu kožu. Beživotnoj koži  vraćaju energiju, elastičnost i mladalački sjaj.

Sve Royal Balm kreme su jednostavne, lake za korišćenje i dugo traju.

Isto tako, treba da znate da nije svaka prirodna krema dobra. Da bismo dobili najbolju prirodnu kremu, mi se trudimo da ispoštujemo svaki korak u samom procesu sadnje, pripreme, pakovanja i isporuke proizvoda.

prirodna krema za lice
prirodna krema za lice

Naši sastojci koji ulaze u sastav krema za lice sadrže organski uzgajane biljke.

U našem okruženju ne postoji ni jedan zagađivač, čime je ispoštvan u potpunosti propis i standard za organsku proizvodnju .

Ni jedna biljka koja ulazi u sastav Royal Balm kozmetike nije tretirana hemijskim đubrivima, insekticidima, niti herbicidima.

Kako da sami napravite svoju prirodnu kozmetiku?

Ukoliko smo uspeli da vam ukažemo na prednost prirodne nege i shvatili ste njen potencijal, možda ste nakon čitanja ovog teksta dobili želju da sami napravite proizvod za sebe.

Nije nemoguće, ali nije ni jednostavno. Nije stvar samo pomešati tri sastojka i vaša krema je gotova.

Priprema prirodne kozmetika zahteva mnogo više od jednostavnog i brzog mešanja bilja. Pravljenje krema i proizvodnja krema je dugotrajan proces.

Da biste dobili jedan dobar prirodni proizvod potrebno je veliko znanje. Potrebni su sati provedeni sa biljkama, izučavanje istih i odlično poznavanje lekovitosti bilja.

Tačno mora da se zna kada se koja biljka sadi, kako se sadi, kako se neguje, u koje vreme se bere i na kraju koje prednosti ima i za šta se može koristiti.

Ovo sve je mnogo više od brzog mešanja sastojaka u vašoj kuhinji. Neophodno je dobro uklopiti recepturu i uraditi odgovarajuću mešavinu etarskih ulja.

Ukoliko i dalje imate želju, onda je dobro da se posavetujete sa nekom stručnom osobom koja poseduje znanje, iskustvo i dokazane rezultate koje stoje iza njenog rada.

Jedna od takvih osoba, koja se svojim višegodišnjim radom dokazala, svaki dan i dalje otkriva bilje i proučava, jeste herbalista Katarina Milosavljević.

Da biste bili dobar učenik, potreban vam je još bolji učitelj.

I za kraj, uvek je savet da se dobro skoncentrišete na spisak sastojaka i da dobro proučite svaki sastojak sa spiska. To ne znači da treba da budete stručnjak, ali upravo ovaj naš mali vodič može da vam posluži kao dobar vodič.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image