Zašto je organska kozmetika skuplja od industrijske?

Često srećemo ljude koji nas pitaju zašto prirodni organski kozmetički proizvodi koštaju toliko i zašto čak i među njima ima velikih razlika u ceni.

Potrudićemo se da vam u nastavku teksta damo naš pogled na stvari.

Neretko se dešava da kupac bira proizvod samo na osnovu sastojaka koje on sadrži (INCI lista). Upravo zbog tog spisaka sastojaka, koji nam ne daje mnogo informacija, može da ispadne da je razlika između prirodne kreme za lice na bazi nevena od pet evra i iste takve kreme od dvadeset evra samo u njihovim cenama. Međutim, nije sve tako jednostavno.

Naime, na INCI listi se navode sastojci prema udelu u ukupnoj težini proizvoda. Prvo se navodi sastojak koji ima najviše udela. Međutim, navođenje sastojaka po njihovoj prisutnosti u jednom proizvodu nam ne govori ništa o kvalitetu sirovina, njihovom poreklu, tretiranju i obradi, a takvi detalji mogu značajno da utiču na cenu.

Na primer, pomenute dve kreme mogu na INCI listi imati na četvrtom mestu istu aktivnu supstancu, ali kod prve kreme zastupljenost aktivne supstance čini 1%, a kod druge, skuplje kreme, 10% ukupnog proizvoda.

Kod većine industrijske kozmetike gde je ‘aqua’ na prvom mestu, neophodno je koristiti konzervanse koji su štetni po zdravlje, na primer parabeni. Takođe, takva kozmetika je i jeftinija za proizođača, a i za potrošača.

 

Šta je sa uljima?

U obe kreme se na primer može naći suncokretovo ulje, ali u prvoj kremi ono potiče ko zna odakle i dobijeno je toplim ceđenjem.

Hemijski proces se sastoji u tome da se samleveni materijal pomeša sa toksičnim rastvaračem, najčešće heksanom, koji će izdvojiti ulje iz izvora. Međutim, tako dobijeno ulje se potom mora rafinisati kako bi se otrovni rastvarač uklonio iz njega. To se postiže zagrevanjem ulja do veoma visoke temperature. Ovaj proces ne samo da menja miris i ukus ulja, već uništava i većinu korisnih sastojaka koje ulje dobijeno od raznih izvora sadrži.

Kod druge kreme je suncokret od koga se dobija ulje organski uzgajan, što znači da je za njegov uzgoj korišćeno organsko đubrivo, čija je cena prilično visoka.

Možda obe kreme sadrže ulje od lavande, ali se kod prve kreme radi o ulju niskog kvaliteta, dok je kod druge kreme, na primer, ulje dobijeno ekstrakcijom pomoću tečnog CO2 (više o dobijanju esencijalnih ulja u tekstu Esencijalna ulja kao prirodni konzervansi).

Prilikom pravljenja macerata (pripravak koji se dobija potapanjem lekovitih biljaka u ulje), izgubi se od 30 do 50% ulja, što (ukoliko je ulje visokog kvaliteta) znači i veći trošak.

Misteriozni sastojak „parfem“

Na listi sastojaka ste sigurno imali priliku da vidite „parfem“. Proizvođač nije obavezan da napiše ništa preciznije, tako da on može biti sintetički (vrlo jeftin), a može biti precizno utvrđena mešavina esencijalnih ulja visokog kvaliteta.

Naravno, prilikom formiranja cene u obzir se moraju uzeti i sledeći faktori:

  • Način uzgoja lekovitog bilja (Mi gajimo naše organsko lekovito bilje.)
  • Sakupljanje lekovitog bilja (Veoma je važno znati kada se koji deo biljke bere.)
  • Klimatski uslovi (Imaju izuzetan uticaj na formiranje cene sirovina. Na primer, suša ili prirodne nepogode kao što su oluje, poplave, požari i sl. mogu uticati na količinu biljnog materijala koji se može sakupiti, pa zbog takvog ograničenja cena može biti visoka.)
  • Poreklo i način dobijanja sirovina (Mi koristimo naše sirovine koje se dobijaju iz organskog kontrolisanog uzgoja, a neke sirovine kupujemo direktno od proverenih proizvođača sa našeg podneblja. Takođe treba znati da cena sirovine može znatno da varira i od kupljene količine, pa je tako cena nekog ulja povoljnija za velike industrije koje naručuju tone u odnosu na malu porodičnu proizvodnju kao što je naša.)
  • Sertifikati (Dobijanje sertifikata, pored strogo utvrđenih uslova koji treba da se ispune, naravno ima i svoju cenu.)
  • Oprema koja se koristi za pravljenje preparata (Dosta je skupa i nije lako doći do nje.)
  • Ambalaža (Naše ambalaže imaju ECOCERT sertifikat, što znači da nisu kancerogene, dok postoje najobičnije veoma jeftine ambalaže koje nisu dobre ni za nas, ni za životnu sredinu).

Kao što vidite, faktori koji utiču na cenu su mnogobrojni i usko su povezani, pa ih treba uzeti u obzir kada se donosi sud o ceni kozmetičkog proizvoda i iskrenosti proizvođača.

Vaša Royal Balm porodica!

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image