Masna koža – Problemi i rešenja [Poklon kupon]

Masna koža je vrlo verovatno deo tela koji najčešće proveravate i tražite na njoj promene.

Šta se zapravo dešava ispod masne površine?

Sebum je prirodno ulje vašeg tela, masna supstanca koja dolazi iz lojnih žlezda ispod vaših pora.

Svi ga imaju i svima je potreban da bi koža bila zaštićena, hidratizovana i zdrava.

Dakle, previše sebuma je ono što osećate kada vam je lice premasno, to je pokazatelj da su lojne žlezde malo previše aktivne i da imate masni tip kože lica.

Masna koža i problemi?

Ukoliko imate masnu kožu možda takođe patite od sledećih problema:

Začepljene pore: Previše masnoće i prljavštine dovodi do stanja zapušenih pora što uzrokuje pojavu crvenila i akni.

Preterani sjaj: Masna koža se sija i izgleda masno.

Kozmetički preparati se razlivaju: Pokušavate da sprečite razlivanje šminke i često morate da je matirate i ponovo nanosite.

Dobra vest je da masna koža sporije stari od suve kože, tako da kada zakoračite u petu deceniju života možda ćete biti zahvalni na masnoći Vaše kože!

“Naučila sam da volim i da prihvatim moju masnu kožu,” kaže jedna od naših čitateljki.

“Imala sam sreće, naišla sam na prirodnu kozmetiku iako sam bila veoma skeptična da to išta može da pomogne, na moje iznenađenje sada sam prezadovoljna svojim izgledom”

Svakodnevna rutina u borbi protiv preterane masnoće

Iako masna koža možda sporije stari od drugih tipova kože to je mala uteha kada pogledate uvećane pore i preterani sjaj. U potrazi za načinima da kontrolišete lučenje masnoće počnite sa nekim osnovnim koracima.

Uvek je pitanje kako pravilno negovati kožu?

Nega masne kože

Rutina za negu masne kože, kao i sve druge vrste kože, treba da uključuje čišćenje ne više od dva puta dnevno.

Prekomerno čišćenje je veliko ne-ne, jer da, i previše dobrih stvari može da šteti.

Slično tome, upotreba tonera na bazi alkohola može stvoriti isušen, zategnut osećaj na koži, što bi trebalo smatrati znakom upozorenja.

Iako se to može učiniti nelogičnim, trebali biste biti oprezni da ne uklonite u potpunosti vlagu sa lica.

Ne želite da se osećate kao da su sva vaša prirodna ulja potpuno nestala, već da vam je čišćenje lica pomoglo da pronađete ravnotežu.

U suprotnom, masna koža će se verovatno suprotstaviti nedostatku vlage, pokrećući proizvodnju sebuma preplaviće lice uljem da bi ga nadoknadila, i tako vraćajući vas na početak.

Vaša potraga za kožom bez sjaja treba da počne sa sredstvom za čišćenje koje pomaže matiranju i detoksifikaciji.

Obavezno uvrstite hidratantnu kremu koja odgovara masnoj koži kao deo vaše svakodnevne rutine.

Ako preskočite ovaj korak nege lica, možda će te uzrokovati isušivanje kože, što će opet potaknuti proizvodnju sebuma u preterani pogon.

U okrutnom preokretu sudbine, dehidracija takođe može pogoršati masnu kožu i na ovaj način.

Pronađite laganu gelastu hidratantnu kremu i pomoći ćete da se stvari uravnoteže.

Ključni sastojci poput limunske trave, ekstrakta kore vrbe i vitamina C umiriće kožu, smiriti višak sjaja i delovati kao temeljna podloga za šminkanje.

Pored toga, svako bi trebao svakodnevno da nanosi kremu za sunčanje, bez obzira na to koje je sezonsko doba.

Rečeno je da UV zraci stimulišu proizvodnju sebuma, pa će pretvaranje SPF u svakodnevnu upotrebu pomoći da se sjaj usmeri u pravom smeru (a da ne spominjemo da štiti vašu kožu od oštećenja od sunca).

Uprkos tome, vaše opšte dobro i nega lica uvek će imati koristi od dobro ujednačene prehrane bogate povrćem i voćem, zajedno sa uravnoteženim delovima proteina i ugljenih hidrata.

Jednako tako, pobrinite se da živite svoj najbolji život bez stresa kada je u pitanju velnes.

Opuštanje pre potrebnih 8 sati spavanja nekom nežnom jogom ili vašim omiljenim umirujućim ritualom uz aromaterapiju pred spavanje pomoći će vam da regulišete nivo androgena i izbegnete dodatno ispiranje sebuma preko lica.

Ne preterujte sa šminkom, posebno sa proizvodima na bazi ulja, i razmislite o uklanjanju šminke čim se vratite kući, a ne neposredno pre spavanja.

I u odeljenjima za negu kože i šminku potražite proizvode koji ne sadrže ulje i nekomedogene proizvode (one koji pomažu u sprečavanju blokiranja pora).

Neredovno pranje četkica za šminkanje takođe može dovesti do začepljenja pora.

Izbegavajte nanošenje teške tečne osnove i birajte proizvode na bazi praha za lakšu završnu obradu. Kada pronađete ono što deluje, držite se toga.

Serum za masno lice Royal Balm, satkan od vrhunskih organskih lekovitih biljaka, koji uspešno pomaže kod svih vrsta bubuljica i upala na koži.

Lice će vam zahvaliti na doslednosti.

I na kraju, nije uopšte sve tako crno, velika proizvodnja ulja takođe može biti dobra stvar.

Sebum sadrži vitamin E (omiljeni sastojak za negu kože sam po sebi) i može da ojača barijeru vaše prirodne kože.

Čini se i da sporije starite kada imate masnu kožu, jer je vaša koža prirodno vlažnija, smanjujući verovatnoću duboko postavljenih bora.

Pošto se elastičnost smanjuje, a proizvodnja sebuma usporava kako staremo, možda ćete čak otkriti da vaša koža postaje manje masna kako sazrevate.

Nastavite da pratite promene na svojoj masnoj koži, jer ćete možda s vremenom morati da isključite svoje proizvode za negu masne kože.

Šta znače bubuljice na vašem licu prema nauci

Bubuljice po licu

Masna koža i akne koje često dolaze s njom mogu biti frustrirajuće. Pravilnom negom možete ukrotiti masni sjaj, poboljšati akne i naučiti da prihvatate svoj tip kože.

Bubuljice su vrsta akni koja nastaje zbog začepljenih pora, što može biti posledica prekomerne proizvodnje ulja (sebuma), mrtvih ćelija kože i bakterija, koje se zaglave u porama kože.

Akne su dugotrajno stanje kože koje uključuju uljne žlezde na dnu folikula dlake i koje mogu prouzrokovati mnoge neinflamatorne i upalne lezije kože, kao što su bubuljice, bele tačke, mitesere, pustule, ciste itd.

Uzroci / pokretači / faktori rizika od akni

  • Pubertet je najčešći pokretač
  • Stres
  • Nedostatak sna ili nepravilnosti spavanja
  • Hormonske promene
  • Neadekvatan unos vode
  • Genetska osetljivost
  • Određeni lekovi poput steroida
  • Perut može izazvati bubuljice na čelu
  • Vlaga i prekomerno znojenje
  • Zagađenje, agresivni proizvodi za negu kože, toksini, ultraljubičasti zraci
  • Pušenje i konzumacija alkohola
  • Hrana koja sadrži visok sadržaj šećera ili slatkiše i prekomerna upotreba mlečnih proizvoda mogu pogoršati akne

Vrste bubuljica po ozbiljnosti simptoma

  1. Blage akne: Nekoliko belih tačaka i mitesera ili mali broj blago iritiranih malih bubuljica ili pustula.
  2. Umerene akne: Može biti prisutno više mitesera, belih tačaka, više bubuljica i pustula uglavnom na licu.
  3. Teške akne: Veliki broj belih tačaka i mitesera, puno papula i pustula, kao i bolni čvorovi na koži.

Bubuljice po nosu

Bubuljice na nosu

Ako dobijate provale u području T-zone, razmislite o višku ulja i stresa.

Opsežno istraživanje na 160 muških srednjoškolaca u Singapuru pokazalo je da visoki stres ne utiče na proizvodnju ulje, ali postojaće akne može učiniti znatno ozbiljnijim.

Druga studija, objavljena u istom neprofitnom časopisu Acta Dermato, otkrila je da ljudi koji su se probudili umorni imaju veću verovatnoću da imaju i akne.

Dakle, zvuči kao da stres i spavanje započinju začarani krug sa aknama. Ako primetite obrazac, pokušajte da meditirate pre spavanja ili da vežbate dobru higijenu spavanja.

Slušanje muzike ili vežbanje (čak i jedan minut) takođe su prirodni načini za ublažavanje stresa.

I ne zaboravite da izbegavate da dodirujete čelo, nos, bradu. Prosečna osoba dodiruje svoje lice stotinama puta dnevno, šireći ulje i nečistoću direktno u pore.

Ako imate masnu kožu, koristite proizvod za čišćenje lica sa salicilnom kiselinom, ali takođe je važno da kupujete sve proizvode prema ovom tipu kože.

Bubuljice na bradi

Bubuljice na bradi

Bubuljice na bradi i vilici često su uzrokovane kolebanjem hormona, što znači da dolazi do poremećaja u radu endokrinog sistema.

To je obično rezultat viška androgena, koji prekomerno stimulišu uljne žlezde i začepljuju pore.

Hormoni mogu biti povišeni tokom menstrualnog ciklusa (nedelju dana pre menstruacije) ili su posledica prekida ili započinjanja lekova za kontrolu rađanja.

Neravnoteženi hormonu takođe mogu biti povezana sa ishranom. Možda ste čuli kako dijeta utiče na akne, ali studije pokazuju da postoji slaba korelacija.

Umesto toga, neki istraživači veruju da zdravlje creva utiče na izvor akni, jer menja nivo hormona – posebno ako jedete hranu sa visokim sadržajem ugljenih hidrata ili mlečne proizvode sa dodatnim hormonima.

Pogledajte svoju ishranu i pogledajte da li će smanjivanje akni smanjiti smanjenje šećera, belog hleba, prerađene hrane, mlečnih proizvoda i pilećeg mesa punog hormona.

Bubuljice na vratu

Bubuljice na vratu, ponovo mogu biti povezane sa stanjem vaših hormona, i često znače da ćete verovatno dobiti menstruaciju.

Hormoni koji fluktuiraju oko vašeg ciklusa mogu dovesti do toga da vaše žlezde proizvode više ulja, što zauzvrat blokira pore i uzrokuje izbijanje.

Ukoliko izgledaju kao i na licu, to su bubuljice koje se obično javljaju zbog taloženja mrtvih ćelija kože, bakterija, znoja i viška ulja koji se skuplja u porama na koži vrata, pošto je taj deo tela često zanemaren u nezi lica.

Smanjenjem bilo koje od ovih komponenti za začepljenje pora, smanjuje se broj crvenih tačkica na vratu.

Potkožne bubuljice

Potkožne bubuljice se razlikuju od standardnih bubuljica jer su duboko unutar kože i kao rezultat toga, ne treba ih tretirati na isti način.

Stiskanje potkožnih bubuljica može dovesti do ekstremnih bolova, modrica, pa čak i trajnih fleka i ožiljaka nakon što se bubuljica izleči.

Potkožne bubuljice nastaju kada se pore na koži začepe, obično mrtvim ćelijama kože. Bakterije se takođe mogu zarobiti, što dovodi do toga da područje postane crveno i natečeno.

Najverovatnije ćete dobiti cistične akne u tinejdžerskim godinama ili u ranim 20-ima. Ali to se može dogoditi i deci od 8 godina ili odraslim od 50 godina.

Mogu izbiti na licu, grudima, leđima, nadlakticama ili ramenima.

Cistične akne se dešavaju kada ova infekcija uđe duboko u vašu kožu, stvarajući kvrge pune gnoja. Mogu da bole ili svrbe.

Ako cista pukne, infekcija se može proširiti, uzrokujući više izbijanja. Cistične akne mogu trajati godinama. Mogu uticati na velike površine kože i ostaviti ožiljke.

Posetite dermatologa za aktualne tretmane koji pomažu upornim aknama.

Koraci koje možete sami preduzeti kako biste sprečili pojavu akni ili sprečili njihovo pogoršanje:

  • Operite kožu dva puta dnevno i nakon što se oznojite. Vrhovima prstiju i nežnim sredstvom za čišćenje. Isperite mlakom vodom.
  • Ne trljajte kožu i ne koristite iritantne proizvode poput pilinga.
  • Ne dodirujte ciste i ne cedite. Možete infekciju još više produbiti i proširiti. Neka akne zarastu same kako biste smanjili rizik od ožiljaka.
  • Držite se dalje od sunca i dalje od solarijuma koji mogu oštetiti vašu kožu.
  • Pokušajte da se opustite. Stres može učiniti da vaše telo oslobađa više hormona, što može pogoršati akne (dokazano je).
  • Održavajte zdrav životni stil. Odmarajte se i vežbajte.
  • Neka istraživanja sugerišu da dijeta koja ograničava šećer, može znatno pomoći u ublažavanju simptoma.
  • Održavajte redovnu higijenu svega što dodiruje vaše lice (jastučnice, šminka, peškiri…) i pazite da sredstva s kojima ih perete budu nežna i prirodna.
  • Održavajte higijenu kože.
  • Ne trljajte lice oštro.
  • Uvek navlažite kožu hidratantnom kremom nakon pranja.
  • Ne dodirujte lice iznova i iznova.
  • Redovno perite kosu i držite je dalje od lica.
  • Izbegavajte jaku šminku.
  • Koristite dobro sredstvo za zaštitu od sunca bez ulja kako biste sprečili hiperpigmentaciju.
  • Nemojte stiskati bubuljice, kako biste sprečili infekciju i ožiljke.
  • Pijte puno vode za hidriranu i blistavu kožu.
  • Dodajte ishrani sveže voće i povrće.

Fleke od bubuljica

 Tamna mrlja (ružičasta ili smeđa) ili hiperpigmentacija nastaju usled oštećenja kože nakon popuštanja upale.

Trauma kože prekomernim izlaganjem suncu ili iskakanjem bubuljica dovodi do povećane proizvodnje melanina tokom procesa zarastanja, što rezultira hiperpigmentacijom.

Prirodni kućni lekovi za smanjenje bubuljica i tamnih mrlja posle bubuljica:

  • Limun: Antimikrobna aktivnost i prirodno sredstvo za beljenje
  • Med: Antimikrobno svojstvo, hidratacija kože
  • Arganovo ulje: Antiproliferativno i anti-bakterijsko delovanje
  • Maske od gline: Upija višak ulja, detoksifikuje
  • Ulje vitamina E: Obnavljajuća snaga
  • Ulje čajevca: Protivupalno i antibakterijsko
  • Jabukovo sirće + med: Antibakterijska aktivnost organske kiseline i meda
  • Pasta od listova nane u vodi ili ružine vode + sok od limuna: Salicilna kiselina u listovima nane, protivupalna, adstringentna i antioksidativna svojstva
  • Kurkuma: Protivupalna, antimikrobna i antioksidativna svojstva
  • Zeleni čaj: Antioksidant i antiinflamatorno, smanjite lučenje viška proizvodnje ulja

Ožiljci od bubuljica

Ožiljci od akni ponekad se mogu razviti kao komplikacija akni. Bilo koja vrsta akni, na bilo kojem mestu može dovesti do ožiljaka, ali to je najčešće slučaj kad najozbiljniji tip akni (čvorovi i ciste) pukne i ošteti kožu u blizini.

Ožiljci se mogu pojaviti i  kada stisnete bubuljice, pa je važno da to ne činite.

Lečenje ožiljaka od akni

Uglavnom podrazumevaju specijalizovane tretmane koje rade sertifikovani dermatolozi.

Tretmani ožiljaka od akni smatraju se vrstom kozmetičke hirurgije, posetite svog lekara opšte prakse ako razmišljate o estetskoj operaciji.

Mnoge privatne klinike nude lečenje ožiljaka od akni. Cene mogu da variraju.

Domaći recept za ublažavanje ožiljaka i fleka od akni i bubuljica

Puder od pomorandžine kore

Pun benefiti limunske kiseline koja pomaže u osvetljavanju tragova i osvetljavanju kože, pomorandžina kora u prahu je blagoslov za one koji ne znaju kako ukloniti tragove bubuljica sa kože.

Pomešajte jednake porcije pomorandžine kore u prahu sa medom. Dobro ga pomešajte da biste uklonili sve grudve i napravili glatku pastu.

Nanesite ovu pastu na pogođena područja vašeg lica koja su oštećena bubuljicama.

Ostavite da odstoji 10-15 minuta i isperite ga mlakom vodom.

Savet: Pokušajte ovo svakog drugog dana da biste uklonili tragove bubuljica.

Sigurno rešenje za masno lice

 Za masnu kožu potrebna su nežna i blaga sredstva za čišćenje koja neće lišiti kožu njenih prirodnih ulja, već umesto toga ograničiti količinu sebuma koji proizvodi, a istovremeno je održavaju hidratizovanom.

Tonik za masno lice

Prirodni tonik za masnu i mešovitu kožu
Prirodni tonik za masnu i mešovitu kožu [Besplatna poštarina]

Ako imate masnu kožu koja je sklonija aknama i izbijanju kože, potreban vam je toner koji kožu može osloboditi lepljivosti, a da pri tome ne ostanu zaostali ostaci u porama.

Voda čiste lavande pogodan je tonik za masnu kožu. Lavanda je prirodni antiinflamatorni i antibakterijski sastojak koji hladi i osvežava u vrućem i vlažnom vremenu.

Rashladna voda od lavande dodatno pojačava njena umirujuća svojstva i čini je još korisnijom za masnu kožu tokom leta. Služi kao prirodni adstringent i ne isušuje previše kožu.

I još nešto, važno je uvek koristiti tonik za lice bez alkohola.

Krema za masno lice

Dobro pravilo koje treba poštovati kada tražite hidratantnu kremu za masnu kožu je kupovina proizvoda koji nisu komedogeni (ne začepljuju pore jer će verovatno izazvati akne) i bez ulja.

Pored toga što krema nije nekomedogena, ne sadrži alkohol i ulje, trebalo bi da sadrži i glicerin i hijaluronsku kiselinu, koje su, ovlaživači tako da mogu hidrirati kožu bez potrebe za emolijensima koji se mogu osećati preteško za masnu kožu.

Serum za masno lice

Serum za masno lice Royal Balm, satkan od vrhunskih organskih lekovitih biljaka.
Serum za masno lice Royal Balm, satkan od vrhunskih organskih lekovitih biljaka.

Mnogi će se zapitati: Da li je serum ili bilo kakvo ulje pogodno za masnu kožu?

Odgovor je, naravno, veliko DA!

Neka ulja su sjajna za masnu kožu. Pojedini serumi sadrže sastojke koji pomažu u čišćenju i sužavanju pora, zaglađivanju neravne teksture i upijanju viška sebuma.

Pravi serum može stvoriti glatki, matirajući efekat na masnoj koži lica. Svi serumi namenjeni su nanošenju nakon čišćenja, ali pre vlaženja-hidratacije.

Preparati za masnu kožu

Koji proizvodi za negu kože su najbolji za masnu kožu?

Ako se neprestano borite sa prekomernim sjajem, imate proširene pore i povremeno imate  izbijanje bubuljica, možda ćete morati da pređete na proizvode namenjene isključivo za masne tipove kože.

Proizveli smo najbolje proizvode za masnu kožu, imajući na umu upravo sve ove nelagodnosti ovog tipa kože lica, kao prirodno rešenje za negu masne kože.

Ubrzo ćete zablistati iznutra ka spolja, umesto da sijate samo spolja kao dijamant. Iskoristite praznični popust i isprobajte naš set za masnu kožu koji sadrži:

Royal Balm prirodna krema za masnu kožu

  • Na bazi organskih i domaćih ulja od lavande i lešnika, uz dodatak ruzmarina, kleke i žalfije;
  • Pospešuje prirodne mehanizme kože koji su zaduženi za kontrolu proizvodnje sebuma.
  • Ima antibakterijsko delovanje, neguje kožu, regeneriše je i pruža joj prirodan i zdrav mat izgled.
 
Unesi kod RBML i ostvari popust od 20%

Royal Balm prirodni matirajući bezalkoholni tonik za masnu kožu

  • Uz pomoć organskih aktivnih sasjtojaka hajdučke trave i matičnjaka;
  • Uklanja površinske nečistoće na koži, kontroliše preterano lučenje sebuma i sužava pore.
  • Zahvaljujući prirodnim sastojcima ovaj tonik pomaže koži da ostane hidrirana, sveža i zdrava.
  • Sprečava dalju pojavu akni i bubuljica.
 
Unesi kod RBML i ostvari popust od 20%

Royal Balm prirodni serum za masnu kožu

  • Orahovo ulje koži vraća prirodni balans, reguliše lučenje sebuma a pritom je ne isušuje.
  • Ulje vučjeg trna deluje baktericidno i protivupalno.
  • Kleka dezinfikuje kožu i pruža joj prirodni mladalački sjaj.
  • Morač ima snažno detoksikujuće delovanje na masnu kožu.
 
Unesi kod RBML i ostvari popust od 20%
Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image